El risc per a la confidencialitat que suposen els telèfons mòbils dels empleats

facebook-whatsappCada cop més la majoria de telèfons mòbils ens permeten fer fotografies i compartir-les instantàniament a través de les xarxes socials (facebook, twitter,…) o aplicacions de comunicació com Whatsapp. Un empleat que faci un mal ús d’aquestes eines està comprometent el deure de confidencialitat.

Les tecnologies de la informació ens aporten eines que, ja sigui en l’àmbit personal o professional, ens permeten interactuar i intercanviar informació amb terceres persones amb molta facilitat. Un d’aquestes eines és el telèfon mòbil i la seva creixen capacitat per a obtenir fotografies i compartir-les privada o públicament.

Molts usuaris de telèfons mòbils estan acostumats en la seva vida privada a fotografiar i compartir els bons i mals moments de la seva vida diària. Cada cop més molts d’aquests usuaris extenen aquest ús privat dins l’àmbit laboral. Si no s’és conscient dels riscos, un ús indiscriminat d’aquestes eines pot esdevenir un risc de confidencialitat important.

En el cas d’un centre d’atenció a persones (centre sanitari, residència d’avis, centre de dia, etc…) la càmera del telèfon mòbil pot esdevenir un aliat fantàstic per a les tasques pròpies del funcionament del centre:

  1. L’Animadora d’una Residència d’Avis capturar imatges d’una celebració col·lectiva que després compartirà amb els familiars en un plafó, al blog de la residència o al butlletí periòdic.
  2. La Infermera que fotografia una ferida per deixar documentada la seva evolució o documentar un protocol de tractament.
  3. La Fisioterapeuta que obté imatges d’una teràpia de grup o individual, amb la intenció de documentar els protocols i potser compartir-ho a través de la web.

Aquest són alguns bons exemples de captura d’imatges, que constitueixen dades de caràcter personal dels usuaris del centre, i que s’obtenen i s’emmagatzemen en dispositius privats dels empleats, en molts casos.

En el millor dels casos aquestes imatges es bolcaran a un disc dur o ordinador de l’empresa i s’esborraran els originals del mòbil. En el pitjor dels casos aquests fotografies aniran a parar als ordinadors privats dels usuaris, als seus comptes de Dropbox o Google Drive al núvol en forma de còpia.

A banda de l’ús professional (amb mitjans particulars) que impliquen els exemples anteriors, altres empleats els farà gràcia fer una fotografia dels residents i usuaris en una actitud divertida, o en un moment de superació personal, que fàcilment es conservarà en el telèfon privat i potser es compartirà amb d’altres companyes de feina o amb els familiars i coneguts dels residents.

En qualsevol cas, el tractament d’aquestes imatges dels residents i usuaris per part dels empleats del centre poden constituir una infracció greu de la LOPD si no es tracten les dades amb el consentiment i amb les finalitats inherents a aquest consentiment.

L’empresa, per la seva part, en tractar-se d’imatges capturades pel seu personal durant l’horari laboral i referides als seus clients, passa a ser el responsable legal del tractament i ús que es faci d’aquestes imatges.

Així doncs, és molt important que l’empresa sigui coneixedora dels riscos que comporta (desprestigi, perjudici moral dels usuaris, risc de sanció administrativa, risc de reclamacions civils,…) i prengui les mesures legals, protocolàries i tècniques necessàries per a minimitzar aquests riscos.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code